Chillen in Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Ramona Gennep - WaarBenJij.nu Chillen in Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Ramona Gennep - WaarBenJij.nu

Chillen in Laos

Blijf op de hoogte en volg Ramona

21 Januari 2007 | Laos, Vientiane

Chill, chill, relax, relax, relax,.. no worries no stress... dat is Laos op z'n best!!

Dat is de conclusie na 1 week Laos kan ik wel zeggen, want dat is echt de houding die velen Laonesen (of zoiets) aannemen en merk je dit dan ook overal terug in het dagelijks leven. Ja en dan valt er voor een vakantieganger zoals ik ook weinig anders meer te doen, dan.... te chillen!! (wat vervelend toch haha) En daar is vooral het zuiden van Laos de perfecte locatie voor. Hier een overzicht van de eerste dagen in Laos.

Dag 39: 12 januari
Na een lange rit van Hanoi naar de Vietnamese grens ter hoogte van Dong Ha wordt mijn reis naar Savannakhet in Laos vervolgd. Ik maak vervolgens gebruik van een mini bus, scooter, wandeling met een ' gids', wandeling met een ' andere gids' en een wel erg krankemikkige afgeladen bus voordat ik op mijn eindbestemming 19 uur later ben. Wonder boven wonder dat ik zover zonder kaartje nog wel en 5 uur eerder dan verteld was, heelhuids aankom. In de bus leer ik een aantal mensen kennen waarmee ik ' s avonds Savannakhet ' induik'. Nou ja induik... het is 1 van de grootste steden van Laos, maar je kan het meer met een groot dorp vergelijken in NL. Het is echter wel vrijdagavond en dan is de disco open!! Jaja wat hebben we een mazzel; tussen de tieners en de bekende ' loverboys' met mijn mannelijk gezelschap zelfs nog een dansje op Laonese housemuziek gedaan!

Dag 40: 13 januari
Vandaag reis ik verder af naar het zuiden van Laos, want na de weken reizen ben ik weer toe aan even relaxen in de zon. En van Linda (die van ex mojo ;-) gehoord dat het eiland Don Det in het uiterste zuiden van Laos hiervoor de ideale plek is. Ik neem samen met de Australiers waarmee ik gisteren was de bus naar Pakse. Helaas is in ene keer naar Don Det niet haalbaar. In de bus ontmoet ik een Nederlands meisje, Sandra, wat ik al eerder in Vietnam had gezien, en met zn allen boeken we een hotel in Pakse en brengen we verder de dag door met een heerlijk Indiaanse lunch, internetten, drankje aan de rivier bij de zonsondergang, een nog heerlijkere Indiaans diner en duik ik met een volle buik lekker op tijd mn mandje in, want morgen weer een vroege busrit op het programma.

Dag 41: 14 januari
Na 2 dagen reizen bereik ik mijn eindbestemming in het zuiden van Laos: Don Det!! Zo en das niet verkeerd moet ik zeggen. Een eiland niet veel groter dan 5 km bij 2 km. Samen met het Don Kon, het grotere Don Khong en nog vele kleine eilandjes maakt het deel uit van het gebied dat de 4000 eilandjes wordt genoemd. Al deze eilandjes liggen hier tegen de grens van Cambodja aan in de Mekong rivier. Op het eiland hebben ze sinds een jaar wel wat stroom dmv generatoren maar verder heeft hier echt de tijd stil gestaan. Nauwelijks electriciteit, geen moderne apparatuur, een zandweggetje, van op sommige plekken niet breder dan 75 cm, wat als de ' hoofdweg' van het eiland wordt gezien, geen auto's, geen winkels (op een paar verkoopstandjes na) etc. etc. Daarnaast is iedereen hier heel erg relaxed, kennen ze geen stress, servicegericht werken leren ze pas net en de koeien, kippen, varkens, eenden en zwijnen lopen hier overal tussen de bewoners rond. Kortom: DE ideale plek om even een paar dagen te niksen, boekje lezen, hangen in de hangmat, sudoken, eten, drinken en slapen. Oh.. en een fiets huren dat kan ook! Samen met Sandra vind ik een bungalow op de ideale plek op het eiland. Lekker relaxed weg bij het ' drukkere' deel (waar nu helaas wel heel veel bungalows worden gebouwd) en hebben we een top uitzicht met een restaurant wat echt heerlijk eten serveert. Hier houd ik het dus wel even een paar dagen uit!

Dag 42: 15 januari
Deze eerste hele dag op Don Det staat in het teken van, ja 1,2,3 x raden ... chillen!!! Weer een boek uitgelezen, int zonnetje gelegen, nieuwe Laonese lekkerheden geproefd en dan toch wel nog verder dan de bungalow gekomen om de zonsondergang op een brug tussen Don Det en Don Kon te bekijken. Na deze inspanning mezelf maar op het lokale Lao Lao likeurtje getrakeerd... niet echt een aanrader maar ja aan een cocktailbar ontbreekt t hier nog. Verder deze dag een leuk Nederlands stel ontmoet, die in 1 van de 5 bungalows is ingetrokken, en een familie uit Equador.

Dag 43: 16 januari
Om een beetje aan afwisseling te doen besluiten Sandra en ik vandaag een 'beetje' actief te doen. We huren fietsen en rijden daarmee naar de waterval op Don Kon. Omdat ze hier geen verharde wegen hebben kun je je misschien een beetje voorstellen dat de route niet al te prettig op het zadel was, maar het uitzicht maakt gelukkig wat goed. Bij de watervallen op een nader gelegen strandje nog even gerelaxd en even gezwommen. Bij terugkomst bij de bungalows schuiven we ' s avonds aan bij het kampvuur en dineren we met Frans en Maria, de familie uit Equador (waarvan de vader een BBQ specialist blijkt te zijn) en de eigenaren van de guesthouse gezellig met zn allen aan tafel.

Dag 44: 17 januari
Aangezien gisteren er weet wat activiteiten op het programma stonden moet ik hier vandaag natuurlijk weer even van bijkomen! Daarom begin ik aan een nieuw boek, krijg ik de smaak int sudoken aardig te pakken, ligt de hangmat weer lekker en blijf ik me verbazen over alle Laonese lekkerheden. Want waar overal het Vietnamese en Thaise eten wordt aangeprezen mag ik toch echt niet over het voedsel hier klagen. De dag begin ik echter wel vroeg want Frans en Maria maken me wakker voor de zonsopgang, waarmee we vanochtend geluk hebben, want ondanks de lichte bewolking die er is schiet ik nog aardig wat mooie plaatjes. Voor de zonsondergang loop ik met Sandra naar de andere kant van het eiland en sluiten we hier helemaal de dag goed mee af, want deze is de mooiste die ik tot nu toe op de vakantie heb gezien! We moeten ons echter wel haasten om terug te komen want aangezien er nog geen straatverlichting en ook geen maan is vandaag, ist echt pikke donker zonder. De Equadoriaanse ( klopt dit?) papa maakt ook vandaag weer een kampvuur en bereidt heerlijk mals vlees. Ook vanavond weer lekker op tijd mn bungalowtje in want ook morgen sta ik weer bij zonsopgang op.

Dag 45: 18 januari
Deze dag moet dan echt de actie dag van de week worden want we besluiten eerder om vandaag vroeg te gaan fietsen en naar de dolfijnen die nog zuidelijker dan Don Det leven te bezoeken. Met Maria, Frans en Sandra op de fiets maken we een ' kleine' ' detour' van 3 uur voordat we eindelijk de plek hebben gevonden waar vandaan de bootjes naar de dolfijnen vertrekken. Dit zijn dezelfde soort dolfijnen die ook in de Mekong leven bij Kratie in Cambodja. Helaas geen springtaferelen van deze soort maar toch leuk om weer even te zien. Daarnaast is het tochtje per boot naar de dolfijnen echt schitteren met veel ' ruige' natuur en een beplanting/ begroeing die ik nog niet eerder heb gezien. Overigens is het gehele zuiden van Laos erg droog, daarom komt t af en toe wat wilder over en zie je ook hier veel rode zandgrond. Inmiddels zijn we na terugkomst op Don Det alweer 7 uur onderweg geweest en trakteer ik mezelf op een uitgebreide lunch. En wat voor 1: kwam er dus achter dat er een Australische bakker op het eiland zit en die maakt echt heerlijke taarten en broodjes. Wow 1 broodje en een heerlijke chocoladetaart verder helemaal verzadigd!! Maar kan t niet laten om worteltaart als toetje vanavond en een groot foccacie brood de volgende ochtend met Frans te delen. Echt af en toe zo lekker om wat anders dan Aziatisch voedsel te eten!! Ben echter wel blij dat ik hier op de laatste dag van mijn verblijf op Don Det achter kom want dat was toch wel de duurste besteding (wel 6 dollar) deze week op het eiland en natuurlijk ook niet echt bevoordelijk voor de slanke lijn.

Dag 46: 19 januari
Met Maria en Frans trek ik deze dag verder naar Tat Lo. Dit zijn watervallen ten oosten van Pakse maar staat t vooral bekend om zijn rust, natuur en heeft t een bepaalde uitstraling die bij veel reizigers in de smaak valt. Na een vroege start nemen we afscheid van Sandra en het leuke, mooie, goedkope (de rekening bij het guesthouse was wel geteld jaja ... 32 dollar voor 5 dagen accomodatie, eten en drinken) en vooral relaxte Don Det. Ik heb hier maar een volle dag te besteden omdat ik morgen terug moet naar Pakse om daar de nachtbus naar Vientiane te nemen want daar ' wacht' Sacha op me waar ik gezellig een maand mee ga reizen. Bij aankomst blijkt idd dat dit een hele leuke en mooie plek is om te zijn. Kan t moeilijk beschrijven, maar de rust, stilte en mooie omgeving laten je hier dagen te willen blijven. Hier ook een bungalowtje aan het water geregeld. 's Middags besluit ik met Maria een stukje te gaan wandelen en komen we bij een heel primitief klein maar prachtig dorpje van een aantal huizen uit. Had ik t bij Don Det, over de basics,.. nou deze mensen leven zo echt helemaal. Ze zullen hier vast en zeker op hun eigen manier gelukkig zijn maar vind t toch erg zielig om te zien hoe weinig deze mensen hebben. Op de terugweg lopen we langs de watervallen en genieten van de stilte en de schoonheid hier bij Tat Lo. Na een heerlijke maaltijd (BBQ shaslicks!!) lekker op tijd mn bed in want ' s avonds is hier nu eenmaal weinig te doen en heb morgen nog maar een paar uur hier te besteden.

Dag 47: 20 januari
Om 8 uur stappen Maria ik op een olifant voor een tochtje van 1.5 uur door de natuur. Super leuk toch weer om dit te doen en je dag te beginnen. Na de olifantentrip in bikini in een stroomversnelling bij de waterval gezeten en heerlijk opgedroogd in de zon. Ik neem na de lunch afscheid van Frans en Maria en t mooie Tat Lo. Voor echt iedereen een aanrader!! Helaas de bus weer in terug naar Pakse maar ook zin om Sacha te zien. Bij aankomt in Pakse de plaatselijke sauna nog bezocht (echt aan alle hygienische voorschriften niet voldaan, maar wel ff lekker) en nog een massage toegenomen. Verders de bus om 20.30 uur in en rit van 10 uur opt programma naar Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Dag 48: 21 januari
Vanochtend vroeg aangekomen en Vientiane en blijkt al snel dat dit denk ik echt tot 1 van de rustigste en kleinste hoofdsteden van de wereld behoort. Echt groot is het niet, alle restaurants, cafes, guesthouses en hotels zijn in het centrum gevestigd en ook de bezienswaardigheden van de stad zijn op loopafstand van elkaar verwijderd. Het centrum doet echter wel gezellig aan en overal zijn de franse invloeden hier terug te zien. Veel is in het Frans geschreven, overal vind je baquettes, stokbroden, croissants en franse restaurantjes. Kan niet wachten op mn eerste glas wijn na lange tijd!! Ik ontmoet Sacha bij het guesthouse waar zij reeds is ingeboekt. We brengen de dag wandelend door de stad door en pakken gelijk alle sightseeing spots mee. Nu zo lekker uiteten want daar is keuze zat uit. In principe is het plan om morgen verder naar Vang Vieng te gaan, alleen is er weer wat aan de hand met mijn bankpas en creditcard grrrrrrr... dit keer gaf de enige ATM in Laos aan, dat mn pincode fout was van m'n bankpas (wat dus echt niet zo is) en toen ik mn creditcard probeerde.., sloeg t noodlot voor de verandering weer eens toe: creditcard INGENOMEN door de f*cking pinautomaat. Hoe irritant!!!! De machine gaf aan dat na 3 x proberen de code fout was,... hoewel ik deze sinds Hoi An in Vietnam pas weer voor t eerst gebruikte.... Nou ja gelukkig is Sacha hier met mij. En gaan we maar weer bellen met de bank wat t probleem is. Daarnaast sta ik morgen bij opening van de ATM bank als eerste voor de deur en krijg ik hopelijk mn pas terug. Nu zin in mn wijntje en een lekker uitgebreid diner want we moeten immers Sacha de eerste dag van haar vakantie vieren.

• 21 Januari 2007 - 16:43

Sonja:

Hee chica, volgens mij ben je al aardig bruin geworden... Je verhaal lees ik later wel! Ga effe eten want ik ga zometeen naar de vrienden van Amstel Live in de Ahoy. Swingen op de golden oldies van de Dolly Dots. Ja ja!!! Je bent even het land uit en meteen staat de boel weer op stelten. De Dolly Dots zijn weer bij elkaar!!
    Heb je die adressen nog ontvangen?
    Byebye
    Kus van Sjon

• 21 Januari 2007 - 21:16

Tanja:

Oh...kon ik maar even bij je zijn....heb je mijn foto's nou gezien ??

• 22 Januari 2007 - 09:44

Martijn De Beer:

ik ben helemaal niet jaloers hoor.... leuke verhalen! Hier is het koud en droevig weer....

Gr Martijn (Renbaan)

• 23 Januari 2007 - 11:27

Maria En Frans:

Ramona we hebben je site ontdekt leuk dat wij er ook bij waren.Morgenochtend proberen wij of we de bus van 7 uur kunnen pakken.Het was nog gezellig gisteravond met ze vieren.

• 29 Januari 2007 - 15:25

Sjacco:

hoi lief,
    nog 1,5 week en dan ben ik in bangkok!